MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.04.05. reden87

SysPref - International

Megérkezett a System Preferences sorozat következő eleme, az International. E menüpont alatt három rész lakozik, a nyelvi beállítások (Language), különböző dátum- idő- és számformátumok (Formats), illetve a billentyűzet kiosztás beállításai (Input Menu).


Language
Ebben a szekcióban 3 említésre méltó beállítási lehetőség van.
A bal oldali listában a számítógép által használt nyelvek vannak felsorolva. Amennyiben a magyar nem szerepel a listán, érdemes hozzáadni, valamint az első helyre rakni. Ez azért jó, mert ha egy program ismeri a magyar nyelvet, akkor magyarul fog hozzánk szólni, persze csak ha a magyar áll a lista élén (az Adium pl ilyen program ha jól tudom).


A másik két fontos beállítható tulajdonság a két legördülő menü lenne.
Az Order for sorted list értékét szintén magyarra érdemes állítani, így a rendszer bizonyos listák rendezését a magyar nyelv sajátosságaihoz mérten végzi el (gondolom az ékezetes betűket így a megfelelő helyre rakja, stb).
A Word Break lehetőség pedig szavak kijelölésére vonatkozik. Standard módban ha egy szóra duplán kattintunk, akkor az egész szó ki lesz jelölve, más beállítási lehetőségnél előfordul, hogy csak egy része. Ez a lehetőség inkább programozóknak érdekes.

Formats
Ezt a fület nem igazán taglalnám, a képen jól látszik, hogy egyszerű beállítani, csak válasszuk ki Magyarországot, illetve a Magyar forintot a listákból, de ez valószínűleg alapértelmezésben is így van..


Input Menu


Itt a billentyűzet kiosztását oszthatjuk ki :)
Én személy szerint csak a Hungariant használom, amúgy a Show input menu in menu bar bepipálásával kaphatunk egy ikont a felső tálca jobb oldalán, melyen váltani tudunk a kiosztások között (ha több is van).

Mellesleg a billentyűzet kiosztásokról már volt régen egy cikkem, azt itt olvashatjátok, ilyen lehetőségek vannak kiosztás terén.

Szólj hozzá!

Címkék: mac os x syspref


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr57973041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása