MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika

Aktuális látogatók száma

2009.04.18. reden87

Apple eredetiség ellenőrzés

A mai cikk főként azoknak szól, akik használt gépet vásárolnak. A mai világban sosem lehet tudni, nem árt ha kicsit utána nézünk az épp aktuálisan kiszemelt gépnek. Végül is a dolog új gépet vásárlóknak is hasznos, de ez inkább csak akkor játszik, ha nem hivatalos helyről szerezzük a masinát, mint amilyen a MacBolt, XMS, vagy az iStyle.

Lényeg a lényeg, személyes átvétel esetén érdemes végig olvasni a gépben pár fontosabb jellemzőt, hogy tényleg úgy van-e ahogy az a hirdetésben is meg volt írva. Ezen kívül nem árt megbizonyosodni, hogy valóban egy Apple által legyártott példánnyal van dolgunk, nem csupán egy jól sikeredett hamisítvánnyal.


Az Apple erre a célra egy rendkívül kreatív, mégis egyszerű megoldást vezetett be, a szériaszámot (Serial Number vagy SN). Ugyebár sorozatszáma minden számítógépnek van, és ez egy egyedi szám, amit csak és kizárólag az adott gép birtokol, tehát nincs két megegyező szériaszámú termék. A szám tartalmazza a gyártás időpontját, és a gép típusát is.

A szériaszámot hol máshol találhatnánk meg, mint az alma menüben, azon belül is az Abaut This Mac menüpont alatt. Ekkor a fenti ablakot kapjuk, itt a More Info... gomb a jó választás.


Ha minden igaz, ezt az ablakot kapjuk, ez a gépünk mindenese. Ezt a programot System Profilernek nevezzük, és ez tartalmaz minden féle hardveres és szoftveres információt a számítógépről. Nekünk most csak az első lap a lényeges. Ha bal oldalon a Hardver van kijelölve, akkor a jobb oldali ablakban láthatunk egy Serial Number elnevezésű sort, az a gépünk egyedi sorszáma.

Egyébként ha az első képen látható ablakon a verzióra (Version) kétszer kattintunk, akkor is megkapjuk a sorszámot, csak nem kijelölhető formában. A sorszám sok másik helyen is fellelhető, így például a számítógép dobozán található fehér címkén, amin egyéb információk mellett a vonalkód is szerepel, vagy magán a hardveren a gép belsejében is, de azért emiatt ne kapjuk szét a gépet :)

Ezt a sorszámot kell ellenőrizni, ha azt szeretnénk tudni, hogy valóban Apple által legyártott termékről van-e szó. Ezt az ellenőrzést több oldalon is megtehetjük, én inkább a hivatalos utat preferálom, ez nem más, mint az Apple Support oldala, ahol is a kereső mezőbe kell begépelni a számot, ahova az van írva, hogy Enter keywords or serial number. Ha helyesen gépeltük be, a weboldal egyből ki is dobja a megfelelő terméket, innen tudjuk hogy legális gépről van-e szó. A másik lehetőség ez az oldal, szintén elég népszerű ez is.

Egyébként ilyen módszerrel minden Apple termék ellenőrizhető, így iPodok és iPhoneok is, utóbbi szériaszáma a Settings, General, Abaut menüpontok alatt található.

3 komment

Címkék: mac os x mac programok mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr371069271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

langolier 2009.04.18. 11:10:44

Ez frankó, még sosem kerestem rá a gépemre. A hivatalos Apple oldal nem hozott konkrét információkat a gépemről, de aztán kipróbáltam az Online Service Assistant szolgáltatást (selfsolve.apple.com/GetWarranty.do), ahová beírva a szériaszámot, már kidobta, hogy mikor készült a gép :-). Sajnos más infót nem adott róla, de már ez is valami.

bodiboy 2009.05.30. 22:49:09

Érdekességképp megjegyezném, hogy az OSX-t futtató PC-mnél is ír serial number-t.:)

reden87 · http://reden87.info/ 2009.05.31. 11:06:10

@bodiboy: ez valóban érdekes, de valószínű egy PCt senki nem fog MacBooknak nézni :) viszont arra kíváncsi lennék hogy arra a sorozatszámra mit ad ki az ellenőrző program..

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása