MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2010.08.01. reden87

A blog újraindul

Nagy örömömre szülgál bejelenteni, hogy a blog - bő egy éves üresjárat után - újra elindul!

Az indulást saját domainnel és a WordPress blogmotorra frissítéssel ünnepelhetjük, valamint egy új társszerkesztőt is üdvözölhetünk JaGer személyében.

Mint látható a régi blog.hu-s környezet ki lett egészítve egy kis JavaScript kóddal, hogy minden látogató megtalálja az új webcímet.

A változás az RSS szálat is érinti, kérlek frissítsetek az új címre!

Új domain: http://macvaltoztam.hu/

Új RSS szál: http://macvaltoztam.hu/feed/

Szólj hozzá!


2009.06.18. reden87

Ennyi volt a diák akció a MacBoltban..

Pár perce olvastam a MacBolt RSS csatornáján, hogy a diákoknak szóló kedvezmény már Június végén be is fejeződik.. Ez nem tartott sokáig, kb. 1 hónap volt az egész :S

Nem tudom ennek így mi értelme volt, de hát ez van. Llényeg ami lényeg: aki gépet akar venni most érdemes, mert ilyen lehetőség nem adódik minden nap: 10% kedvezmény 5 helyett, valamint pont az 5%-os drágulás előtt, mert ugye Júliustól 5%-al több lesz az ÁFA..

Amúgy a hirdetmény szövege így szól pontosan:

2 komment

Címkék: macbook macbook pro mac vasarlas


2009.06.18. reden87

Lebőgtam, de javítom - Snow Leopard újítások

1-2 hete megjelentettem egy cikket Snow Leopard - színtiszta technológia címmel. Mint kiderült, számos hibát vétettem, és rossz információkat terjesztettem, ezért elnézést kérek. Az a helyzet, hogy sokat akartam írni gyorsan, ezért nem néztem rendesen utána a tartalom igaz voltának, ezen túl majd jobban figyelek erre.

Viszont a jó hír, hogy javítva lesz a cikk, vagyis már javítva is van. Az Almalap is megjelentetett egy nagyon hasonló cikket pár napja, amiben nincsenek téves információk, és nagyon jól leírja az általam is említett tulajdonságokat.

Szólj hozzá!

Címkék: snow leopard


2009.06.13. reden87

DIÁKOK figyelem, AKCIÓÓÓ! :)

Eddig az volt, hogy diákok számára a MacBolt volt a legolcsóbb választás. Múltkor meglepődve tapasztaltam, hogy a MacBolt diákoknak szánt ára szinte semmiben nem különbözik az XMS diák árával, ezen meg is lepődtem, sőt XMS ajándék hangszórót is ad (pl. a minihez), tehát azzal jobban is járt az ember.

- Ugye XMS 5%-ot ad, MacBolt 6-ot, de azt az apple.hu-s árból. -

Ma viszont egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy a MacBolt.hu egyes oldalain új diákoknak szóló akció jelent meg, még pedig 10%-os kedvezmény az apple.hu-s árból!
Azért vigyázzunk a számolgatással, mert az apple.hu-n még nincs kihirdetve az új gépek ára, így nincs miből levonni a 10%-ot (főleg azért kell ezzel vigyázni, mert olcsóbbak lesznek a mostaninál)..

4 komment

Címkék: macbook macbook pro


2009.06.12. reden87

Garancia nélküli gépek javíttatása olcsóbban!

Remek felfedezést tettem az elmúlt napokban! A Mac Minis mizériából fakadóan (újra) szembesültem vele, hogy a Magyarországi (meg a külföldi) Apple viszonteladók drágák! Egyszerűen olyan összegekért vesztegetnek alkatrészeket, hogy nem hazai pénztárcának való. Erről persze nem ők tehetnek, hanem a központ, ugyanis azok szabják meg az árakat, de Amerikai pénztárcához mérve.

És ha valakinek gond van a gépével, de a garancia már lejárt, akkor nagy sz*pás van! Ha egy-két gyakoribb hibát nézek: repedezett top case, netalántán videokártya vagy alaplap gond, annyi a javíttatás, mint ha vennénk egy használt Macet valahol..

VISZONT! Tudomásomra jutott, hogy van Magyarországon valaki, aki vállalja a már nem garanciás gépek javíttatását, feltehetőleg valamivel olcsóbban mint az Apple márkakereskedők. Bár én magam nem javíttattam semmit, de segítséget kértem tőle, és elég segítőkész volt ahhoz, hogy felajánljam neki ezt a cikket (természetesen a beleegyezésével).

4 komment

Címkék: macbook szerviz macbook pro mac mini imac 24 2.8ghz mac vasarlas


2009.06.11. reden87

Snow Leopard technikai feltételek

Az Apple termékek palettáján ott a Mac OS X. Érdekes, de ha rákattintunk, akkor már most a Snow Leopard jelenik meg, holott még hónapok kellenek mire kiadják..

Végül is nem gond, legalább megtudtuk hogy milyen minimális technikai paraméterek kellenek majd a rendszerhez, lássuk hát:

  • Mac számítógép, Intel processzorral
  • minimum 1 GB memória
  • 5 GB szabad lemezterület
  • DVD meghajtó
  • néhány szolgáltatáshoz internet kapcsolat, néhány szolgáltatáshoz pedig MobileMe felhasználónév is szükséges lehet

Ez szerintem egész jó paraméterezés, főleg hogy Windows téren már a Vista is dupla ennyit kért, habár a Win 7 elvileg már futni fog vegetáló gépeken is..

3 komment

Címkék: snow leopard


2009.06.10. reden87

Snow Leopard - színtiszta technológia !UPDATED!

Páran már tudják rólam, hogy a Snow Leopard megszállottja vagyok. Annyira bízok a sok feature-ben amit kiharangoztak, hogy a végén valószínűleg túl nagyot fogok csalódni benne, de hát ilyen az élet.

Korábban már írtam egy cikket az egyik fontos újításról, az OpenCL-ről. Röviden összefoglalva arról van szó, hogy a processzorok hatalmas számításigényűek, de a játékipar miatt a grafikus vezérlőkben még nagyobb teljesítmény rejlik. Az OpenCL-el programozott rendszer ki tudja használni a processzor mellett a grafikus vezérlő erőforrásait is, így némely műveletek végrehajtása a többszörösére növekedhet!

Ez oké. De nézzük csak milyen (kódbeli) újítások vannak még a hópárducban..
A tegnapi WWDCn két fontos elem lett még kiemelve: a 64 bit támogatása, és az úgy nevezett Grand Central technológia. Nézzük is meg egyből, hogy mit takarnak ezek a furcsa nevek:

64-BIT

4 komment · 1 trackback

Címkék: snow leopard


2009.06.09. craig

WWDC 2009 - Keynote

Ahogy reden ígérte, összefoglalom a tegnap esti/reggeli Apple WWDC nyitóbemutatóját, ahol több újdonsággal is előrukkoltak számunkra a cég vezetői. Kezdjük is:

  • Elsőként az új MacBook Pro-kat mutatták be: három méretben: 13, 15 és 17 coll, beépített akkumulátorok, SD kártya slot, akár 8 GB mamória, processzor 2,26 GHz-től 2,8 GHz-ig, FireWire 800-as csatlakozó jellemzik az őj modelleket. Árak: 13-as $1200-tól, 15-ös $1700-tól, 17-es $2500. Tehát sima MacBook-ként már csak az alap fehér laptop szerepel, $1000-ért. Valamint frissült az Air is: 1,86 Ghz-es és 2,13 Ghz-es processzor került bele, 2 GB memória, és 120-as HDD vagy 128-as SSD jár hozzá. Árak: $1500 és $1800.
     

1 komment

Címkék: mac os x keynote macbook pro iphone 3gs


2009.06.08. reden87

Szopat az Apple, de nem szart lapátolnak

Érdekes lett a cím, pont fedi a lényeget :)

Az előző cikkemben kifejtettem hogy mennyire utálom az Apple néhány húzását, hogy minél jobban kifacsarják az ember pénzét. Ettől függetlenül most egy olyan hírrel szolgálhatok, ami megmagyarázza hogy mindezt miért teheti meg.

A mai Apple Keynote nem mindennapi esemény volt. Rengeteg újítás volt: új, 3.0-s iPhone software rengeteg újítással (szerintem innen lealázhatatlan lett a teló), új iPhone 3Gs hardver, Snow Leopard fellebbentés, sok-sok újítás.

Részleteket nem írok, mindenhonnan ez folyik, és craig kolléga holnap ír egy összefoglalót ha máshol nem találnátok rá az új "featúrák"ra :)

10 komment

Címkék: mac os x snow leopard mac programok


2009.06.08. reden87

Az Apple egyre jobban szopat..

Kedves egybegyűltek. Nem vagyok egy túl sokat mérgelődő ember, de most igazán keresztre feszíteném aki kitalálta ezt :S

A múltkori cikkemben volt szó egy Amerikai Mac Miniről. Bonyolult a sztori, a rövid története hogy haverom vette, de végül nálam kötött ki.

Eddig ugye úgy volt, hogy az Amerikai gépekhez (legalább is Minihez tutira) univerzális adaptert adtak. Ez azt jelenti, hogy az adapter 100-240V-ig működő képes volt. Ez ugye azért fontos, mert Amerikában nem 230V-os a hálózat, hanem azt hiszem csak 110V, és más fajta csatlakozójuk is van. Így aki odakint Macet vásárolt annó, annak csak egy Amerikairól Európaira alakító csatlakozót kellett vásárolnia (bár ennek az árát nem tudom).

Szólj hozzá!

Címkék: mac mini


A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!