MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika

Aktuális látogatók száma

2009.04.20. reden87

Apple Hardver Teszt

Ma egy igen hasznos tulajdonságról írok, az Apple Hardver Test-ről. A szolgáltatás ha jól tudom valamikor 2000-ben indult el, tehát elvileg a 2000 után gyártott gépek vásárlásakor már működik.

Régebben külön Hardver Test CD járt a Mac mellé, azonban a Mac OS X bevezetése óta ezt a fajta szolgáltatást az első számú telepítő diszk látja el. Nekem ugyebár Leopárd telepítő lemezem van, melyre megfelelően fel is van tüntetve hogy a diszk tesztelésre is alkalmas, valamint a használat módja is jelezve van.

Apropó használat: több módszer közül az egyiket kell alkalmazni, attól függően, hogy kinek milyen tesztelő lemeze (illetve hardvere) van.
Ha külön hardver teszt diszkünk van, akkor nincs más dolgunk, mint behelyezni a gép optikai meghajtójába, újraindítani a gépet, majd a C billentyűt nyomva tartani miközben a gép az indítást végzi. Ez a billentyű "kombináció" arra való, hogy a behelyezett optikai lemezről bootoljon a számítógép, ezzel el is indul a teszt program.
A másik lehetőség amikor a telepítő lemez magában foglalja a tesztelő programot is, ekkor a C billentyű nem jó megoldás, hiszen akkor a telepítő indulna el, ebben az esetben az újraindítást követően a D billentyűt kell nyomva tartani, ez fel is van tüntetve a lemezen.

Ha minden igaz vannak speciális esetek is, ilyen például a PowerPC alapú gépek, itt szintén más az eljárás, ha minden igaz, itt az Option billentyűt kell lenyomni, mellyel a Startup Manager jön elő, de mivel sajnos ilyen téren nincs tapasztalatom, nem tudom pontosan hogy ez a megoldás milyen esetekben szükséges, lényeg ha az előzőek nem működnek, akkor valószínűleg ez kell :) Egyébként erről a témáról bővebben itt olvashattok, valamint az Apple Support is nyújt némi segítséget, bár ránézésre az első link többet használ..

Egyébként érdemes elolvasni a lemez behelyezésekor a read me fájlt, nem írom le a teljes tartalmát, mert gondolom ez is változó, de ami szerintem mindig is egységes volt, hogy a billentyűzeten, egéren, monitoron és a tápkábelen kívül minden más perifériát el kell távolítani a készülékből, tehát semmi mást ne csatlakoztassunk a gépre, még a hálózati csatlakozót is ki kell húzni!

Nekem indítás után nyelvet kellett választanom, ezt követően két lehetőség állt fent: egy rövidebb (de gyorsabb) tesztelési folyamat, illetve egy kiterjesztett tesztelés, mely sokkal hosszabb ideig is eltarthat (ekkor feltehetőleg a memóriát és merevlemezt alaposabban megvizsgálja a program). Míg a rövidebb nálam 2-3 percig tartott, a hosszabbra 1 órát vagy többet jósolt a gépem, ezért ezt nem próbáltam ki.

Tehát ez a megoldás jól jön ha valami probléma van a géppel, futtassuk le, nehogy a winchester, memória, vagy valami hasonló hardver elem legyen a hibás, és még nagyobb galibát okozzon. Ezen kívül bátran ajánlom használt gépet vásárlóknak is, ezzel nagy valószínűséggel ki lehet szűrni ha valami nem stimmel az árúval.

1 komment

Címkék: mac os x mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr681076303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása