MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika

Aktuális látogatók száma

2008.08.27. reden87

Windows telepítése MAC OS X mellé (Apple hardverre)

A BootCamp program egy nagyon jó kezdeményezés az Apple részéről. Általa lehetőség nyílik egyszerűen, (szinte) mindenféle szenvedés nélkül Windowst varázsolni az Apple gépünkre az OS X mellé, ezzel is nagyobb piacot teremtve az Apple gépeknek.
Mondjuk meg őszintén: ez nem egy béna gondolat volt az Apple részéről!

Használat:
A dolog nagyon egyszerű, indítsuk el a BootCamp programot, mely az én esetemben az előtelepített Leopard oprendszeren közvetlenül a Dock-on helyezkedett el.
Nyomjuk a továbbot mint süket a csengőt, eközben meg kell adni a rendszernek hogy mekkora legyen a Windowsos partíció.
Ha az előkészületek megvannak, lehetőség van azonnali telepítésre, vagy később is visszatérhetünk a dologra. Ha azonnal szeretnénk visszaidézni a régi, nem túl szép emlékeket, csak rakjuk be a Win telepítő CDt, és a programban a megfelelő lépéseket követve újraindítás után telepítsük az oprendszert.

FONTOS!!! Nem véletlenül emeltem ki a szinte szócskát a cikk elején. A programnak van egy hatalmas hibája: Ha telepítésnél a program által előre formázott Fat32-n hagyjuk a fájlrendszert, vagy újraformázás nélkül NTFS-re konvertáljuk, akkor az előző postomban leírt problémába ütközünk, vagyis a következő hibaüzenettel találkozunk:

"Lemezhiba
Nyomjon meg egy gombot az újraindításhoz
"

A megoldás egyszerű, az előtelepítőben miután kiválasztjuk a megfelelő partíciót, NTFS fájlrendszerrel egy új, teljes formázást kell eszközölni. Ha véletlenül nem ezt választottuk és a hibaüzenetet megkaptuk, akkor sincs probléma, újraindítás után minden lépést megismételve már az általunk kívánt módon tudjuk megformázni a partíciót.

Ha a telepítést sikeresen véghezvittük, nem kell megijedni, hogy nem az OS X tölt be. Az első indítás után helyezzük be a Mac OS X operációs rendszer első lemezét a meghajtónkba, és a felugró telepítőben szintén a tovább gombot nyomogatva élvezzük az Apple minőséget.
Hogy ez mit jelent?! Az Apple egy tökéletes telepítő csomagot dobott össze, mely egyszerre telepíti az összes hardvereszközhöz a drivert, valamint a BootCamp Windowsos változatát is.

A telepítés befejeztével már csak egy újraindítást kell túlélnünk, majd az újra betöltött Windows-ban egy jól érthető dokumentációt kapunk, mely leírja hogy hogyan tudjuk újra a Mac OS X-et alapértelmezett betöltésre állítani.
Később, ha a másik rendszert szeretnénk használni, nincs más dolgunk, mint indításkor (vagy újraindításkor) nyomva tartani az Alt billentyűt, és a megjelenő boot menüből kiválasztani a kívánt ikont.
Leopárdból a System Preferences, Startup Disk menüpontjában a Windows-t kiválasztva, és egy restartot kérve mindenkori alapértelmezett indításra is állíthatjuk bármelyik rendszert.

Külön piros pont jár a tervezőknek azért is, mert A Mac OS X-ből lehet látni a Windows partícióját, viszont fordítva nem működik, ezért viszont bizony befigyel a fekete pont is.. :)

A programról bővebben itt olvashattok, sok sikert hozzá, avagy jó böngészést ;)

Szólj hozzá!

Címkék: mac os x


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr25634780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása