MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.03.02. reden87

Print Screen mesteri szinten (21 nap alatt :D)

Mikor megkaparintottam életem első Apple billentyűzetét, elszörnyedve tapasztaltam, hogy nincs rajta Print Screen gomb! Előtte ugyebár a PC-s billentyűzetemet használtam, amin volt, és működött is szépen, sőt, még jobban is mint windows alatt, mert mikor megnyomtam, nem az egész képernyőt fotózta le, hanem az általam kiválasztott alkalmazás ablakát, ami általában jobb megoldás mint az egész képernyő.

Később megtudtam, hogy azért nincs külön gomb, mert billentyűkombináció segíti a műveletet. Nem olyan kézenfekvő mint ha egy külön billentyű lenne erre a célra, de többet ér, és egyszerűbb a használata!

Megjegyezném, hogy több beépített módszer is van képernyőkép készítésére, nézzük meg hát hogy mik is azok:

Programmal
Az Applicatinos mappa Utilities almappájában találhatunk egy képlopó programot, mely a Grab nevet viseli.


A program nem tud mást, mint hogy képernyőképet készíteni a monitoron látható képről, a képen egy általunk kijelölt területről, vagy egy konkrét ablakról. (Esetleg a képernyőről 10 másodperces késleltetéssel, aminek nem tudom mi értelme van, a monitor képére úgy se tudok odafutni 10 másodperc alatt hogy én is rajta legyek a képen.. :D)


Ezen funkciók eléréséhez a fentebb látható billentyűkombinációkat is használhatjuk, mellesleg ez a legördülő menü a Capture menüpontból érhető el, mely a felső menüsorban található.

Billentyűkombinációval
Az előbb említett módszer kissé ódivatú, hiszen a Mac program indítása nélkül is tudja ezen funkciókat, mégpedig billentyűkombinációra!
Alapértelmezésben a következő kombinációkkal tudunk kémkedni saját gépünkön:
     - cmd+shift+3: képernyőkép készítése a teljes képernyőről, majd mentése fájlba az asztalra PNG kiterjesztéssel
     - cmd+ctrl+shift+3: képernyőkép készítése a teljes képernyőről, majd mentése a vágólapra
     - cmd+shift+4: képernyőkép készítése egy általunk kijelölt képernyő területről, majd mentése fájlba az asztalra PNG kiterjesztéssel
     - cmd+ctrl+shift+4: képernyőkép készítése egy általunk kijelölt képernyő területről, majd mentése a vágólapra

és itt a vitamin:
     - cmd+shift+4+space: képernyőkép készítése egy programablakról, majd mentése fájlba az asztalra PNG kiterjesztéssel
     - cmd+ctrl+shift+4+space: képernyőkép készítése egy programablakról, majd mentése a vágólapra

Mint említettem ezek az alapértelmezett billentyű kombinációk, ezek átállíthatók a System Preferencesben a Keyboard & Mouse menüpontban, azon belül az utolsó lapfülön (Keyboard Shorcuts) található Screen Shots résznél.

Lehet hogy elsőre bonyolultan hangzanak ezek a hosszú kombinációk, de elég gyorsan megszokható, főleg ha használja őket az ember, és így hogy több a lehetőség, sokkal kényelmesebb a használata mint Windowson, ahol csak a képernyőt lehet befogni.

2 komment

Címkék: macbook mac os x mac mini imac 24 2.8ghz


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr53974518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TakerOne · http://www.taker.hu 2009.03.12. 01:19:02

Windowsban Alt+PrintScreen kombóval lehet az aktív ablakot (tehát nem a teljes képernyőt) "fotózni".

reden87 · http://reden87.info/ 2009.03.12. 07:19:10

@TakerOne: Ez így igaz, viszont a windows önmagában nem tud csak kijelölt részletet "fényképezni", valamint csak vágólapra teszi a képet, MAC pedig egyből fájlba írja és már küldhető is! :)

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása