MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.06.11. reden87

Snow Leopard technikai feltételek

Az Apple termékek palettáján ott a Mac OS X. Érdekes, de ha rákattintunk, akkor már most a Snow Leopard jelenik meg, holott még hónapok kellenek mire kiadják..

Végül is nem gond, legalább megtudtuk hogy milyen minimális technikai paraméterek kellenek majd a rendszerhez, lássuk hát:

  • Mac számítógép, Intel processzorral
  • minimum 1 GB memória
  • 5 GB szabad lemezterület
  • DVD meghajtó
  • néhány szolgáltatáshoz internet kapcsolat, néhány szolgáltatáshoz pedig MobileMe felhasználónév is szükséges lehet

Ez szerintem egész jó paraméterezés, főleg hogy Windows téren már a Vista is dupla ennyit kért, habár a Win 7 elvileg már futni fog vegetáló gépeken is..

VISZONT! Meg kel említeni, hogy vannak funkciók, amik csak adott körülmények között működnek:

  • exchange támogatás: Exchange Server 2007 SP 1
  • QuickTime H.260 hardveres videó gyorsítás: NVIDIA 9400M grafikus kártya (csak?! :S)
  • OpenCL: NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130, ATI Radeon 4850 vagy ATI Radeon 4870
  • 64 bit: 64 bites processzor (Core 2 Duo-tól)
  • Grand Central: 2 vagy több magos processzor (Duo-tól)

A Snow Leo megjelenése 2009. Szeptemberben várható (feltehetőleg a Windows 7 megjelenése után pár nappal, hogy teljesen lemossák a színről a Win 7 újításait, és mindenki a HóLeora legyen kíváncsi :)
Aki szeretne levelet is kapni a megjelenésről feliratkozhat az Apple levelezőlistára, de szerintem úgy is mindenhonnan ez fog folyni, tehát nem hiszem hogy lecsúsznánk róla..

ÁRAK
Az Apple kitett magáért, nagyon kellemes csalódás számomra, hogy szinte ingyen adják a Snow Leot, bár van egy kis hátul ütője a dolognak..

Tehát akinek van eredeti Leopard telepítő lemeze, az 29 dolláros áron tud frissíteni SnowLeora, ami hihetetlen olcsónak számít, jelenlegi árfolyamon kb. 6.000 Ft!
Aki viszont még Tiger telepítő lemezzel van felszerelve (de Inteles gépe van), az kissé megszívta, mert kénytelen a dobozos változatot megvenni, ami ha jól sejtem 129 dollárba fog kerülni, ami testvérek között is 26.500 Ft, viszont ez nem csak a Snow Leot tartalmazza, hanem még az iLife '09-es szoftvercsomagot, és az iWork'09-es irodai szoftvercsomagot is magában foglalja. Ez van..

Egyébként nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy a Snow Leo nagyon jól fog jönni a régebbi fajta hordozható gépek tulajainak, ugyan is olyan ígérettel kecsegtet, hogy minden multitouch-al szerelt készülékben elérhetőek lesznek a 3 és 4 ujjas műveletek is, ugyan úgy mint az új unibody gépekben ;)

forrás: AppleBlog, apple.com

3 komment

Címkék: snow leopard


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr771178877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

langolier 2009.06.11. 17:55:34

Amit nem értek, hogy ha főleg a motorháztető alatt dolgoztak, javítottak, optimalizáltak, akkor miért kell több memória a Snow Leopard-nak, mint a mostaninak?

reden87 · http://reden87.info/ 2009.06.11. 18:11:05

Hát azért fejlesztettek is.. Gondolj csak bele. Volt a 3-as Safari, most kijött a 4-es. Véleményem szerint a 4-es sokkal több memóriát eszik, szerintem már az 1 giga is kevés neki ha sok lapon nézelődik az ember..

Ez pl. köszönhető (gondolom én) a Soptlight bővítésnek is, hogy az összes addig meglátogatott lap tartalmában is tud keresni. Nem tudom hogy hogy oldották zt meg technikailag, de az mindenesetre igaz, hogy iszonyú gyorsan bejönnek a találatok.

És gondlom ilyesmi újítások vannak rendszer szinten is, lásd még Dock Exposé, étb.

langolier 2009.06.11. 19:18:35

A minimum konfiguráció sosem arról szólt, hogy annyi elég, már a Leoparddal is elég nehézkes, ha "csak" 1GB memória van bent, mert tényleg hamar elfogyhat, ha elindít az ember egy-két erősebb programot.
Most egyébként FF (4 tab), Mail, Twitterific, Dropbox, Mozy és Activity Monitor mellett is csak 650MB a Wired + Active.
Csak nem gondoltam volna, hogy megnő a rendszer minimum igénye. Annyi minden újdonság biztos nincs benne, amikor programok nélkül feláll az OS X. Utána meg más tészta, az a javasolt hardver követelmény.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása