MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.02.07. reden87

MacBook vs. egyéb laptop - az Apple gép se drágább!

Hála a jó blog.hu-nak, kénytelen vagyok újra írni az egész posztot, mert volt olyan kedves és nem azt publikálta amire azt mondtam hogy publikálja, majd később pedig nem mentette el amit akartam, és elveszett az egész :@


Szóval.. Az írás az egyik csökött agyú haverom miatt született meg (2x is!), aki a maradisága miatt azt gondolja, hogy a Mac gépek kurva drágák.

A következőkben fogom magam, és bebizonyítom, hogy EZ NEM IGAZ!

A bizonyítás a következő képpen fog menni: a notebook.hu oldalán megnyitom a legkisebb MacBook adatlapját, majd egy új lapon rákeresek egy másik, hasonló tudású gépre a következő kritériumokkal:
     - kijelző mérte = 13.3
     - processzor sebessége = 2000 MHz
     - RAM mérete = 2048 MB
     - merevlemez mérete = 160 GB

A keresés egy találatot ad ki az Apple gépén kívül, ezt a 2 gépet fogom most összehasonlítani (a szürke sorokban ugyanaz a 2 gép, a fekete sorokban csak kismértékben különbözik, a színes sorokban pedig a piros marad alul, a zöld pedig a "győztes" színt mutatja.) 

  TOSHIBA Satellite U300-13M Apple MacBook 13,3"
kijelző 13.3" WXGA 16:9 GlareType 13.3" WXGA 16:9 GlareType
processzor Mobile Intel® Core(TM)2 Duo processzor T7250 2000 MHz Mobile Intel® Core2 Duo P7350 (2 mag,64bit) 2000 MHz
chipkészlet Intel® 965GM Express Intel® 965PM
memória 2048MB 2db 1024/667MHz 2048MB 2db 1024/667MHz
merevlemez 160GB 5400 RPM SATA 160GB SATA 5400 rpm
DVD 8x DVD+-RW DL SM drive Super DVD/DVDRAM RW drive
videókártya Intel Graphics Media Accelerator x3100 NVIDIA® GeForce Go 9400M-GS 256MB
WIFI Wireless 802.11a/b/g AirPort Extreme (802.11n)
billentyűzet magyar magyar
touchpad szokásos multi-touch
oprendszer Microsoft® Vista Home Premium Mac OS X v10.5 Leopard
üzemidő 4000 mAh (Lithium-ion) 5400 mAh (Lithium-ion)
méret 310 x 227 x 30.2 mm 325 x 227 x 24 mm
súly 1.9 kg 2.1 kg
garancia 24 hónap garancia 12 hónap garancia
egyéb
5in1 Card reader  van nincs
ExpressCard  van nincs
USB 2.0 3 db 2 db
monitor csatl. VGA DVI
   
 bruttó ár  306.666 Ft  335.999 Ft


Lássuk tehát kifejtve, hogy mi is a végeredmény:
   Monitorból, memória egységből, merevlemezből és billentyűzet kiosztásból mindkét termék ugyanazokkal a tulajdonságokkal büszkélkedik.
   A méret és súly most nem szempont, processzor és chipkészlet terén pedig elhanyagolható a különbség, tekintsük ezeket is megegyezőnek.
   DVD meghajtót mindkét termék tartalmaz, szerintem ez manapság épp elég, nincs értelme összehasonlítani őket, és operációs rendszerből pedig ki-ki a maga fajtájával büszkélkedik. Nem mondom meg hogy melyik az előnyösebb, ez ízlés kérdése, én saját tapasztalatom alapján az OS X-et részesítem előnyben, mert SZERINTEM stabilabb a Microsoftos ellenfelével szemben.

Nézzük a kényesebb témákat:
   Videókártya terén egyértelműen a MB emelkedik ki az Intel videókártyához képest bikaerősnek számító NVIDIA chippel, +1 az Apple javára.
   Wi-Fi szempontjából bár a MB erősebb az n-es kártyával, de ma még szinte semmi előnyt nem jelent az n-es kártya, így e téren döntetlent állapítok meg!
   Touchpad.. A Toshiba egyértelműen alul marad a szokványos tapipadjával, hiszen a MB olyan forradalmi megoldást kínál, amit eddig még semelyik másik cég: Több érintésre érzékeny ÜVEG tapipadja (külön-külön művelethez rendelhető a két, három, illetve 4 ujjas használat) teljes értékű egérnek is megfelel, ez a szemléltető videó mindent megmutat. Újabb pont a MB javára!
   Akkumulátor terén is nagyobb a MB tudása, bár ezt a kevés többletet talán elviszi a mérföldekkel erősebb videókártya, ez is döntetlen lett.
   Végül, de nem utolsó sorban a garancia maradt: A Toshiba 2, míg a MB csak 1 év garival rendelkezik. Ez a Toshiba javára írja a piros pontot, főleg hogy az Apple termékekhez vásárolható +2 év garancia bár 3 évre növeli az önbizalmunkat, de ára az egeket veri, a legkisebb MB esetén ez bruttó 54.000 Ft-ot vesz ki a zsebünkből. Bár elég drága a dolog, én még is ajánlanám ezt mindenkinek, hiszen bármikor történhet váratlan esemény..

Egyéb dolgok:
   A kártyaolvasót és ExpressCard helyet direkt nem emeltem ki, nekem egyik se igényem, így e téren nem tartom előnyben egyik terméket sem.
   USB terén talán kevés a 2 kapu a MB-ban, ám ha magammal viszem a gépet elégnek kell hogy legyen, otthonra meg vehetek elosztót.
   Nem így vagyok a monitor csatlakozóval. A z új MB sajnos új átkot hozott magával, ha külső monitort akarunk használni, kénytelenek vagyunk DVI-VGA átalakítót vásárolni, ami testvérek között is bruttó 6.000 Ft körül mozog, tehát ezzel is növekszik a plusz költségek száma :S

KONKLÚZIÓ:
A Toshiba javára szóljon, hogy több a garancia, egy leheletnyivel olcsóbb, bár gyengébb is hardver, valamint hogy nem méreg drágák a kiegészítők. A MacBook javára pedig a hardveres erősség, jár hozzá a letisztult design, egy életérzés, egy darab Apple logó, egy stabilabb oprendszer (és kevesebb stressz), valamint mindenki ámulata és irígysége. Hát ez minden pénzt megér nem?! :)

Egy másik nézőpont:
Az egészet úgy is lehet nézni, hogy ez csak egy laptop amivel összehasonlítottam, de vannak ennél jóval olcsóbbak. Ez így igaz, nem Apple laptopoknak jóval nagyobb a választéka, DE a hasonló tudású MÁRKÁS gépek árban kb. ugyan ott mozognak, ahol az Apple gépek, így érdemes azokkal is számolni! Aki pedig gyengébb gépet szeretne venni, az meg csak mondogassa hogy az Apple gépek drágák! :)

 

UPDATE: A kedves csökött agyú haverom a cikk olvasása után kijelentette, hogy ja, ő nem MacBookot akar venni hanem iMacet, ami azt jelenti, hogy heti 5 napot egy lakásban van az egyetem környékén, neki meg az iMac otthonra kéne, a maradék heti 1 napra, mert hogy a másikat barátnőjénél tölti.
VÉLEMÉNYEM: Igen, így még a Mac gépek is kurva drágák!

Szólj hozzá!

Címkék: macbook mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr32928420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása