MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.04.08. reden87

Install és Uninstall Mac gépeken, az AppCleaner ereje!

Úgy döntöttem, hogy készülni fog a jövőben pár cikk, ami a rendszer karbantartásával foglalkozik, így létre is hoztam egy új címkét ezen a néven.

Install és Uninstall Macen?!
Ez is egy szűz terület még a blog történetében. Sose írtam még róla, annyira egyszerű a dolog! Egyébként ez az egyike azon dolgoknak, amitől nem hogy leesett az állam mikor először kipróbáltam a Minit, hanem még lángra is kapott és szét is porladt :)

Akik mostanában tértek át Windows rendszerről, gondolom hasonló képpen érezhettek, de biztos régen is voltak hasonló rácsodálkozások. Azért írtam ezt a gyönyörű ámde szomorú hasonlatot, mert olyan egyszerű programot telepíteni és törölni a Macre / Macről, hogy arra nincs kifejezés. Én egy ideig nem is hittem el, hogy ennyivel le is töröltem valamit..

Telepítés / Install: Két féle program létezik.
     - Az app kiterjesztésű, mellyel semmi mást nem kell csinálni, csak behúzni az Applications mappába fogd és vidd módszerrel, esetleg a copy majd paste ugyanezt az eredményt produkálja. ENNYI! Ezzel fel is lett telepítve egy program. Semmi cihelődés mint Windows alatt!!
     - A másik típus a robusztusabb programok csoportja. Itt már kissé hasonló az eljárás mint a kevésbé kedvelt operációs rendszernél: egy telepítési folyamatot kell végig kattintgatni, ami általában olyan lépésekből áll mint üdvözlőképernyő, használati feltételek elfogadása, melyik meghajtóra telepítsünk (mappa nem választható!!), és telepítés.

Az utóbbi megoldás azoknál a programoknál fordul elő, amik több fontosabb helyre is másolnak fájlokat. Ez amúgy épp az Apple üzletpolitikájából akad, minden féle adatnak megvan a saját helye, és ezeket érdemes is betartani a tökéletes kompatibilitás és biztonság érdekében. Ezért is nem adható meg, hogy melyik mappába kerüljön a program, csak a meghajtó.

Törlés / Uninstall: Itt szintén két módszer létezik:
     - A sima alkalmazásokat fogod, és kidobod a kukába az Application mappából. (vége :)
     - A másik módszer, ahol külön fájl van uninstallra, ez azért van, mert a sok szétszórt részt is törölni kell. Dupla klikk az uninstalláló fájlra, és a program a Windowsos uninstallhoz hasonló utat jár be, végül a program nagy része a kukában köt ki.

Hm.. Azt írtam volna hogy a nagy része? Így igaz. Ugyanis sajnos ezek az uninstalláló szkriptek hagynak némi szemetet, ami idővel felgyülemlik a számítógépen, ezzel helyet és talán gyorsaságot csökkentve, bosszúságot viszont növelve. Erre a problémára léteznek uninstalláló programok, mint például az AppCleaner. Igazából a programot érdemes használni sima .app kiterjesztésű fájlok eltávolításánál is, mert azok is szoktak hagyni némi szemetet.


Annyi a dolgunk, hogy a törölni kívánt .app kiterjesztésű programot nem a kukába dobjuk, hanem ebbe a kis területbe, majd az AppCleaner megnézi hogy hagy-e hátra szemetet, majd felajánlja a találatokat törlésre. Azért mielőtt okét nyomnánk érdemes megnézni, hogy a felkínált fájlok valóban oda tartoznak-e, ahova a program gondolja, nehogy egy másik alkalmazás függőségeit tüntessük el.


A fenti képen a program beállítási ablakából látható egy rögtönzött kép. Azért csak ezt tettem be, mert ez az egyetlen dolog ami fontos lehet, a többi pedig magától értetődő (mivel a program tud magyarul). Tehát ahogy látható, ezt az opciót érdemes bekapcsolni, ugyanis alapértelmezésben tudtommal ki van kapcsolva. Ezzel az opcióval nem szükséges megnyitni a programot más alkalmazás törlésénél, hanem ha kukába dobjuk, ez automatikusan kikeresi a függőségeket, és felajánlja törlésre, ezzel még kényelmesebbé téve a dolgunkat.

Ha jól tudom a robusztusabb programokhoz is felkínál egy utótakarítás lehetőséget, de ebben nem vagyok biztos. Minden esetre érdemes használni a programot, működik widgetek és egyéb kiterjesztések (úgynevezett plugin fájlok) törlésére is.

A program mellékesen egy kereső ikont is tartalmaz, sajnos ez csak az adott kategórián belül keres, így nem tudunk minden kategóriában egyszerre keresni. Ez elég zavaró, remélhetőleg egyszer javítva lesz.. Erre a keresés dologra még vissza térek a következő karbantartós cikkemben, olvassatok, tanuljatok, és menjetek ki a jó időre, ahogy én is teszem mindjárt :)

4 komment

Címkék: mac os x mac programok rendszer karbantartas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr871051940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ulkesh 2009.04.15. 18:30:44

Ennél van egyszerűbb és sokkal jobb megoldás.
AppTrap a neve.
Ha telepíted, akkor ha bármilyen alkalmazást behúzol a kukába, akkor szépen felugrik egy ablak és felsorolja a hozzá tartozó elemeket és kérésre azt is az alkalmazás után dobja a kukába. Így nem kell külön figyelni erre a dologra.

reden87 · http://reden87.info/ 2009.04.15. 18:40:55

@Ulkesh: Ha figyelmesen elolvasod a cikket rájössz, hogy ez az app is képes erre, még külön képet is beszúrtam hogy felkeltse a figyelmet :)
Az a bizonyos okos törlés funkció ugyan is pont az amit Te említettél..

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása