MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.04.10. reden87

MACrögzött lettem, avagy az én MACváltozásom! :)

Hihetetlen! Sosem gondoltam volna hogy megélem ezt a napot!

Az történt, hogy épp egy cikket olvastam egy híroldalon, mikor is felfigyeltem a bal oldali cikkajánlóban egy érdekes címre: "Közel a Windows 7 megjelenése?". Ekkor döbbentem rá a kemény, ámde boldog igazságra: HIDEGEN HAGY!

Régen ugye 100%-os Windows felhasználó voltam. Első gépem egy 386-os fekvő házas borzadály volt, fekete-fehér monitorral, hangkártya nélkül! És mennyire élveztem, mikor a bekapcsolás után megjelent az áhított kék hátterű Norton Commander, melyet teljes odaadással böngésztem és tanulmányoztam, onnan lehetett elindítani a Windows 3.1-et (!), és volt kemény 5 MB (!!) szabad helyem játékok számára, melyhez akkor még nem kellett a Windows, azok a Norton Commander-ből indultak.

Ez után valami ünnepre kaptam hangkártyát, és SZÍNES MONITORT! Gyerekek, észvesztő volt! (Megjegyzem az a monitor még mindig megvan, és a családi vállalkozásban még most is napi rendszerességgel (!!!) teszi a dolgát, hát igen, "a régi jó dolgokból nem maradt semmi" alapon mondhatnám, hogy azok a régi dolgok még bírták a strapát.. A gép is megvan, bár az már kissé átalakítva, észvesztő gyorsaságú Pentium III van benne, szintén napi rendszerességgel üzemel :)

Tehát a tárgyra visszatérve utána jött a Win '95, majd '98 és 2000. Dolgom volt a Millennium kiadással is (az volt az első normális, igazán stabil rendszer), majd az XP. Aztán SP1, SP2, közben megismerkedtem a Linux rejtelmeivel, egy fél évig volt olyan is, hogy csak Linuxot használtam, akkor már a megvilágosodás szélén álltam, tudtam hogy nem a Windows az én végzetem, de sajnos még mindig rá voltam fanyalodva Windows alapú programokra. Ezek után Vista, Vista SP1, és utána visszaálltam XP SP3-ra.

Igen, visszaálltam! Igazából akkor történt a váltás Mac-re. Vista anno nekem olyan volt, mint egy álom! Remekül használhatónak tartottam, gyorsan ment a gépemen, alig fagyott és halt meg, imádtam! Semmi baj nem volt vele. És mikor kijött az SP1, na akkor sokalltam be! Ugyan is ha még nem említettem volna, a számomra szinte tökéletes oprendszer javító csomagja akkora csalódás volt, hogy új váltásra fanyalodtam. Az SP1 telepítésével a rendszer teljesen instabillá vált! Napi rendszerességgel fagyott le a Firefox, egy idő után már az MSN is, viszont az úgy, hogy indítás után 5-10 percig ment, utána úgy fagyott le, hogy resetelni kellett, ezt sose bocsátom meg a Microsoftnak.

Ekkor döntöttem úgy, hogy elegem van! Fogtam magam, és megrendeltem a Minit (amely az egyetlen általam ismert új alternatíva volt, amit még nem próbáltam), és azóta is békés harmóniában élünk! A PC-met azért meghagytam, hogy egy ideig párhuzamosan használjam a két rendszert, a kezdéskor ez nem árt. Akkor mindkét gép ment egész nap, és a PC-re visszakerült a jól bevált XP, akkor már SP3-al. Majd a Macet kezdtem megismerni, és a PC egyre kevesebbet zúgott. Most már tényleg csak akkor kapcsolom be, ha torrenten kell valami, tehát most már csak filmezni hagytam meg a PC-t az 5.1-es hang miatt, de nem sokára az is a múlté lesz, és megoldom az 5.1-t a minire, akkor talán el is adom a régi gépet..

És a tanulság.. Réges régen szerettem a Windowst, mert nem tudtam hogy van másik alternatíva is. Gyerek koromban emlékszem, hogy adták a Tv-ben a bólogatós iMac reklámot. Az Apple akkor nagyot hibázott! Ugyan is ha akkor tudom hogy az egy Magyarországon is kapható számítógép márka, lehet hamarabb áttérek, és akkor sok bosszúságtól megkímélem magam. Viszont mivel a reklám nem említette hogy az egy személyi számítógép, illetve az én poros kis városomban egyik kirakatból se bólintott rám ilyen szépség, így nehezebb életem lett. Mindegy, folytatnám, szóval utána jött a Linux. Túl sok volt a terminál, nehézkes a program telepítéssel bajlódni, főleg külső segítség nélkül. Ezért tértem vissza Windowsra. Viszont most immár fél éve vagyok MAC tulaj, és egyáltalán nem hiányolom a Windowst, mint az eddigi esetekben..

Már mindent meg tudok vele csinálni amit szeretnék, programozni még kényelmesebb rajta az Xcode segítségével mint Windowson, és IMÁDOM! Igazából az döbbentett ma meg, hogy a Windows 7-et még anno én is letöltöttem, hogy majd kipróbálom egyszer. Ez még akkor volt mikor ingyen lehetett hozzá licencet kapni. És azóta se vettem elő! Nem is igénylem! Nem is akarom! És ez rettentő jó érzés, hogy nem sokára kijön egy új Windows, és nincs rá se szükségem, se késztetésem hogy megnézzem hogy mik az újítások benne, még a hozzá kapcsolódó híreket sem olvasom el, egyszerűen mindent megad nekem a Leopárd amire csak szükségem lehet!

Köszönjük Apple!

4 komment

Címkék: macbook mac os x mac mini imac 24 2.8ghz mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr401057630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hmolnarj 2009.05.11. 20:26:40

Hello! Alapvetően egyetértek a fent leírtakkal, és én is most ismerkedek a Mac-el, de a Windows-os kritika mellé érdemes odatenni, hogy általában a felhasználók is sokszor tehetnek arról, hogy instabillá válik a rendszerük. Stabil a Mac, igaz de ezen nem is csodálkozom ismerve a rendszer logikáját. DE nekem az asztali gépemen egy 4 éves XP fut, és egy egy éves Vista SP1. Soha nem volt velük semmi baj, satbilak ők is. Csak nem kell minden sz..t telepíteni rájuk, megbízhatatlan forrásból.

hmolnarj 2009.05.11. 20:28:16

@hmolnarj: Sorry az elgépelésért, csak még nem jöttem rá, hogy a Safariba miként lehetne a helyesírásellenörzőt berakni :)

reden87 · http://reden87.info/ 2009.05.11. 20:44:01

@hmolnarj: Hát egyáltalán nem volt tele szeméttel, csak és kizárólag olyan programok voltak telepítve amiket minden nap (vagy heti-havi rendszerességgel) használtam, és mindig is vigyáztam hogy a nem kellő dolgok fel se települjenek, ezen kívül heti rendszerességgel karban is tartottam a rendszert! Szerintem a Service Pack azért szedte szét az ideális felállást, mert valami neki nem tetsző hardver párosítás volt..

helyesírás ellenőrző itt: macvaltoztam.blog.hu/2009/04/07/magyar_helyesiras_ellenorzok_mac_re

atsiv 2009.06.10. 18:17:56

Lehet, hogy életem egyik legrosszabb döntése lesz: eladtam a gépemet és egy új gépet akarok venni és mivel mindig is csodáltam az Apple termékeit egy Mac Mini-t néztem ki, kicsi, csendes és nagyon szép, viszont 180eFt-ból egy nagyon erős gépet lehetne összedobni. Néha játszanék a gépen pl GTA4, NFS, de a Mini integrált 9400M videokártya szerintem kevés még a minimum grafikai beállításra is (gondolom). Nem tudok választani PC v Mac, teljesítmény v multimédia. :)

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása