MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika

Aktuális látogatók száma

2009.02.22. reden87

Apple: barát vagy ellenség?! 1. rész: stabilitás

Ez a cikk arról szólna, hogy milyen lehetőségeink vannak manapság Apple termékek vásárlásának terén, valamint milyen lehetőségek várnak ránk a jövőben. (A poszt kicsit hozzzú lett, így két részben közlöm le.)


Egy biztos, csak tényekre fogok alapozni, semmiféle találgatásba nem megyek bele!

Mint tudjuk, az Apple hatalmas cég, sok terméke van, most főleg a számítógépre koncentrálnék. Ha valaki Macintosh vásárlásra adja a fejét, az első megtorpanás valószínűleg akkor lesz, mikor meglátja a masina árát.. Az Apple ugyanis nem a magyar piachoz méri az árakat, és az összeállítást se, hanem a jó öreg Amerikához. Na de elemezzük csak ki ezt a kérdést..

Miért ennyi az annyi?
Első sorban tisztázzuk, hogy a Macintosh számítógépek ára nem sokkal drágább a hasonló kategóriás MÁRKÁS gépek áránál. Ugyanis a Mac-ek elvileg minőségi cuccok (gyakorlatilag nem mindig, de erre még visszatérek..) Az árban több minden foglaltatik benne, például a hardver, csomó eredeti szoftver, DESIGN, egy csipet életérzés hogy Apple gépünk van, és végül de nem utolsó sorban mások irigykedése (legalább is itt Magyarországon) :)

A szoftverekről bővebben: Minden Macintosh géphez az aktuális legújabb eredeti Mac OS operációs rendszer jár, ha kérjük ha nem, valamint csomó eredeti szoftver. Például az iMovie, iWeb, iPhoto (ezek részei az oprendszernek, azért említem mégis meg, mert nem minden operációs rendszernek része pl. egy profi videóvágó szoftver), és még sokan mások. Magyarul ha Macet veszünk, vele fizetünk (és kapunk) profi programokat, képrendező, weblapkészítő és egyéb szoftvereket.

A hardverről..
Általában korszerű alkatrészekkel árulják a gépeket, és folyamatosan frissítik a kor haladtával a teljesítményt is. Jelenleg a nagyközönség két gépcsalád frissítését várja: a Minit, és az iMacet. Sose lehet tudni előre, hogy melyik lesz valójában frissítve, mivel az Apple azt az üzletpolitikát követi, hogy nem árul el semmit előre, egyszer csak bejelenti. Nem magyarázkodik az esetleg hiányosságok miatt, csinál neki egy óriási hype-ot, és a jobb helyeken erre rá is kapnak, és veszik mint a cukrot.
(Az említett 2 gép frissítésén kívül a közeljövőben várható az új operációs rendszer eljövetele is (Snow Leopard), mely forradalmi újítást fog hozni teljesítmény terén, ha tényleg beváltja a hozzá és az OpenCL-hez fűzött reményeket! Erről lehet meg fogok emlékezni egy külön cikkel a későbbiekben.)

STABILITÁS: Az utolsó 2 szempont (szoftver és hardver) egybeolvadásából keletkezik a stabilitás, ez is az ár része! Attól stabilabb a Mac operációs rendszere a Windowsnál és egyéb rendszereknél, hogy a Mac csak néhány féle hardveren kell hogy fusson, és azokra jól megcsinálják a programozók a kódot, míg a Windowsnak számtalan variáción hibátlannak kell(ene) hogy jól menjen, hát ez nem mindig sikerül..

Ezt igen könnyű belátni, hogy véges sok, előre meghatározott kombinációra könnyebb egy ekkora méretű "programot" gyártani, mint szinte végtelen sok, előre nem ismert kombinációhoz. Ez a PCk átka!

folytatása következik... :)

4 komment

Címkék: mac os x mac mini iphone 3g imac 24 2.8ghz apple mighty mouse apple billentyűzet mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr92907285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.02.24. 18:02:31

Az iLife programok sajnos nem része az op rendszerek, bár szorosan integrálva vannak minden porcikájukban. Minden új gépen ingyen raja vannak, de ha régi gépre új op rendszert teszel fel, akkor az iLife-ot is kölün meg kell venni (olcsó).

reden87 · http://reden87.info/ 2009.02.24. 18:54:45

@Az Időmilliomos Apuka: Hmm.. Ezt nem tudtam, köszi ;)
Amúgy miért sajnos? :O
Szerinted így kisebb a teljesítménye? Vagy csak hogy külön. Meg kell venni?

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.02.27. 03:05:50

sajnos: külön meg kell őket venni ha op rendszert upgrade-elünk.

reden87 · http://reden87.info/ 2009.02.27. 08:42:10

ja értem :)
..és egyben azt is hogy mi az oka hogy külön vannak :\

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása