MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika / Anti-Spam

Aktuális látogatók száma

2009.02.23. reden87

Apple: barát vagy ellenség?! 2. rész: kínálat

És megérkezett a 2. rész is, folytatván az előző cikkemet:

Mik a lehetőségek?
A második szempont a vásárlásnál az ár után a kínálat. A jelenlegi kínálaton belül én 4 csoportot különböztetnék meg Apple gépek terén:

Mac Mini: Jelenleg a leggyengébb asztali gépek közé tartozik, ez valószínűleg később se fog változni.


Core 2 Duo hajtja, egy gép, monitor és billentyűzet nélkül, ez szerintem inkább a kezdő Mac használóknak ajánlott első próba gyanánt, mivel ezzel tudják használni az otthoni monitort és beviteli perifériákat. Ez a gép a közeljövőben valószínűleg frissülni fog, legalább is mindenki erre számít, mivel még a régi fajta Inteles videokártya dolgozik benne, az Apple pedig épp most áll át az új, NVIDIA chipekre.
Ára 150e-200e Ft

iMac: Ez a közepesen erős asztali gép komolyabb munkára is alkalmas, ez végül is egy monitorba épített számítógép, tehát a monitor mögött van a többi hardver, Apple egér és billentyűzet tartozéka a csomagnak.


A gép 290e-570e árak között mozog, 4 verzió kapható: 20 és 24"os kiadások vannak.
Ez a gépezet szintén frissítésre vár, a mostani modellek többségében ATI videokártya ketyeg, a legerősebben pedig NVIDIA kártya dolgozik, de ne tévesszen meg minket, ez az NVIDIA kártya még nem az OpenCL-t szolgáltató kártya, hanem a régebbi verzió!

Mac Pro: A legdurvább gép amit valaha látott az ember, az ára szintúgy: 750 rugó az alapmodell, és ezt lehet bővíteni, ebben bizony cserélhetőek az alkatrészek! (Ja, megjegyezném a többiben memória és winchester cserén kívül más nem nagyon lehetséges..)


Az ár nem tartalmazza a billentyűzetet és egeret mint az előbb! Sokkal többet nem szólnék a gépről, nem hiszem hogy Magyarországon túl sok érdeklődő lenne egy ilyen gépre az ára miatt.

Macbook: Ez a hordozható kategória, 3 részre osztható: a Macbook, Macbook Air, és a Macbook Pro.


A leggyengébb és egyben legvékonyabb az Air, lélegzetelállító a gép, az ár itt is követi ezt a tulajdonságot: 500-700e Ft.
A legolcsóbb, és egyben középső erősségű a sima Macbook, 13"os kijelzővel rendelkezik mint az Air, 370e-460e Ft-ig terjed az ára.
A Pro modell már tényleg komolyabb feladatokra van: a 15"os 520-650 ezer pénz, a 17"os pedig 730e körül mozog.
Ezekben a gépekben már az új fajta NVIDIA kártya termeli a bithalmazokat, valamint Core 2 Duo proci dolgozik!

Az alap MacBook modellből még kapható a régebbi fajta átalakított változat, nem alu, melyben már szintén az NVIDIA új kártyája ketyeg, ára 295.000 Ft.

MINŐSÉG: Mint említettem, az Apple gépek jó minőségű cuccok. Ez általában igaz is, de van néhány lépés a cégóriás történetében, amit bár ne tettek volna meg!
Ilyen például a régifajta fehér MacBook család fényes külső burkolata, melynek van egy-két igazán rossz szériabetegsége: karcolódás, sárgulás, repedés, had ne soroljam!

Az új fajta alu gépek nagyon ott vannak kinézetben, kérdés hogy használatban mennyire sérülékenyek, szerintem jobb ha nem hadonászunk körülötte kulcscsomóval. Mondjuk az is biztos, hogy jobban fogják bírni a strapát hosszú távon, mint az elődjeik.

4 komment

Címkék: mac os x mac mini iphone 3g imac 24 2.8ghz apple mighty mouse apple billentyűzet mac vasarlas


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr25956319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.02.26. 20:11:42

Szerintem az apple előnyeit az OS-X előnyeiben kell keresni, a HW minősége számomra inkább hab a tortán. OS-X okosságokról szívesen olvasnék itt, azt habozó Win használóknak is meg lehetne mutatni.

reden87 · http://reden87.info/ 2009.02.26. 21:22:08

@Az Időmilliomos Apuka: Nem teljesen értem a kommentedet. A HW minősége az előző széria műanyag borítása?
Amúgy mit értesz OS X okosságok alatt? Szívesen írok, ha kifejted bővebben :)

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.02.27. 03:10:01

HW minősége alatt az alu cuccokat értettem.
OS-X okosságok: kétszeres akkuidő, hibernálásból biztos felébredés, smart folders, registry hiánya, stb

reden87 · http://reden87.info/ 2009.02.27. 08:45:19

Sajnos nem biztos hogy ezek közül mindről tudnék írni, mert ennyire nem vagyok advanced az Apple világában, révén hogy "csak" fél éve vagyok MAC használó, és sajnos nincs sok időm ezek után kutatni mostanában, de majd azért próbálom kielégíteni az igényeidet :)

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása