MACváltoztam blog

MACváltozás történetek, avagy hogyan térek át nuff és craig kollégával egyetemben Windows/Linux rendszerről Mac OS X-re :)

Statisztika

Aktuális látogatók száma

2009.04.22. reden87

Lopott Mac / iPhone visszaszerzése egyszerűen!

Gondolom sokan féltik hordozható eszközeiket a tolvajoktól, akik csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy mikor lophatnak el egy látszólag gazda nélküli számítógépet, iPhonet, iPod Touch-t.

A mai modern világban már nem kell annyira félnünk az ilyen fajta problémáktól, ugyan is a korszerű szoftverek segítségével ez már a múlté!

Egy régebbi posztban már nagyon röviden említést tettem az itt bemutatott programokról, ám azóta némi fejlemény van a történésekben, nézzük hát meg bővebben a dolgokat.

Az Orbicule nevű cég egy biztonsági szoftvereket előállító cég, legfőképp az Undercover nevű programjáról ismert. Ez az az alkalmazás amiről eddig beszéltem, megvédi a Macintosh számítógépünket az enyves kezű tolvajoktól, ráadásul a szolgáltatás mostantól iPhone és iPod Touch készülékeken is elérhető!

A programnak több funkciója is van. Szoftver lévén nem akadályozza meg a kütyük ellopását, viszont annál inkább segít a visszaszerzésében. Erre egy nagyon kreatív taktikát alkalmaz: ha a gépünk felkapcsolódik a világhálóra, a háttérben futó alkalmazás megvizsgálja, hogy a gép lopott-e (ha ellopják, akkor azt nekünk kell jelezni, innen tudja a program hogy el van-e lopva). Amennyiben azt az információt találja, hogy eltulajdonították az eszközt, gyors és hatásos óvintézkedéseket tesz.

Laptop esetén a program a következő intézkedésekkel segít a hardver visszaszerzésében:
   - A wifi hálózatból nyert infók segítségével meghatározza a gép fizikai helyzetét. Ez az Amerikai kiépítésű wifi hálózat segítségével jól bevált, és működő módszer, sajnos idehaza nem valószínű hogy használ..
   - Képernyő képeket készít a gépen történő dolgokról bizonyos időközönként (na ez már valami),
   - A beépített iSight kamera segítségével megpróbálja leleplezni használót (szintén többször, alapértelmezésben 6 percenként készít képet),
   - Illetve egy idő után a program hardver problémát szimulál, hátha az ügyetlen tolvaj szervizbe viszi a készüléket, ahol valószínűleg lecsekkolják a gépet, hogy lopott-e.

iPhone és iPod Touch esetén is elég jó módszerek vannak. Ha ezt a programot vesszük meg, akkor egy webes felületet is kapunk, aminek a segítségével nyomon követhetjük a készülékünket. Sajnos az Apple szabályai miatt a program csak akkor küldi el a webes felületre a GPS, wifi, stb. módszerekkel meghatározott fizikai helyzetet, ha a programot elindítjuk, ugyan is háttérben nem fut(hat) az alkalmazás. Viszont ez is valami, mert lopás esetén elég jó esély van arra, hogy a tolvaj megnézegeti a programjainkat, köztük ezt is (ezért érdemes az első oldalon tartani az ikonját).
Egyébként a program más funkciót is kapott, ha a készüléket ellopták, akkor a legutoljára kapott helyzet információt a webes felületről egyből továbbíthatjuk a rendőrségre (ez Magyarországon szintén nem valami hatásos módszer). Ez után egyből jelezzük a neten hogy ellopták a készüléket, akkor a program taktikát vált. Innentől kezdve indítás után egy játék betöltődését szimulálja, és amíg a betöltés jelző csík végig nem ér, szintén hasznos információkat juttat el hozzánk (pl. fizikai helyzet). Ha szerencsénk van ezzel ki is derült a tolvaj lakcíme. Ez után üzenhetünk az új tulajnak, hogy legyen szíves visszaszolgáltatni a készüléket, mert bajba kerülhet, illetve a rendőrség is egyből "riasztható".

Én úgy vélem, hogy ez a szoftver minden lehetséges dolgot megtesz annak érdekében, hogy vissza kapjuk a tulajdonunkat, akár milyen gépről is legyen szó. Természetesen amiket itt leírtam nem a teljes lista, bővebb információ a termék weboldalán olvasható.

Még az ár a kérdéses, az AppStore-ban található megoldás viszonylag olcsó, 3,99 € ($4,99). Szerintem érdemes megvásárolni, főleg hogy nem hiszem hogy működne egy feltört program, arra biztosan nem jár webes felület!
A hordozható- és asztali gépekre szánt megoldás már jóval borsosabb áron van: 49.00 USD 1 gépre. Viszont ha azt nézzük, hogy a drága tulajdonunk visszakerülhet lopás után, akkor megéri az árát!

Még jobb hír, hogy a cég nagyon kedves, és pénz visszafizetési garanciát ígér! Ez azt jelenti, hogy visszafizetik a vételárat, ha lopás után a program nem segít visszaszerezni az elvesztett terméket, illetve a hordozható- és asztali gépekre szánt verziónál egy olyan lehetőség is van, hogy ha a vásárlást követő 1 hónapon belül meggondoljuk magunkat, kérdezés nélkül vissza fizetik a pénzünket.

Szerintem ez így nagyon korrekt, akit jobban érdekel nézze meg a termék weboldalát, én mindenképpen ajánlom ezeket a programokat, ilyenre nem szabad sajnálni a pénzt!

2 komment

Címkék: macbook mac os x mac mini iphone 3g biztositas imac 24 2.8ghz mac programok


A bejegyzés trackback címe:

https://macvaltoztam.blog.hu/api/trackback/id/tr111078158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reden87 · http://reden87.info/ 2009.04.23. 08:12:47

@Az Időmilliomos Apuka: Én úgy érzem, hogy aki sokat viszi magával a gépet annak mindenképpen kell egy hasonló megoldás, és ez ígéretesnek látszik, főleg hogy ha nincs meg a gép akkor legalább a program árát vissza kapjuk.

A blog designja az Apple Zone Wordpress Theme
módosított másolata!

süti beállítások módosítása